FRITTATA Z KREWETKAMI

Składniki (2 osoby): 250 g krewetek Black Tiger,
½ czerwonej cebuli,
1 szalotka,
3 ząbki czosnku,
5 cm białej części pora,
1/3 pęczka szczypiorku,
1/3 czerwonej i 1/3 żółtej papryczki chili,
2 cm imbiru,
sok z ½ limonki + 2 ćwiatki,
5 łyżek startego parmezanu,
5 jajek,
2 łyżki oliwy z dodatkiem chili,
1 łyżeczka masła,
sól himalajska, świeży pieprz
Oczyszczone krewetki marynujemy (sól, pieprz, sok z limonki, starty imbir) i wkładamy na 30 minut do lodówki. Odkrawamy ogonki od wszystkich poza trzema. Cebulę, szalotkę, papryczki, szczypiorek i czosnek drobno kroimy natomiast pora kroimy w piórka. Na patelnie z metalową rączką wkładamy pokrojone składniki i podsmażamy na oliwie aż się zeszklą. Dodajemy zamarynowane krewetki i trzymamy na ogniu po 2 minuty z każdej strony. Trzy z ogonkami odkładamy do dekoracji. Dokładamy na patelnię również masło i rozpuszczamy. W misce roztrzepujemy jajka z solą, pieprzem a na koniec mieszamy z parmezanem i wylewamy na patelnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Po wyjęciu wywracamy na drugą stronę, kroimy i układamy jak na zdjęciu. Posypujemy szczypiorkiem i startym parmezanem. Podajemy z ćwiartką limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *