Składniki (4 osoby): 200 g makaronu riccioli tricolore,
400 g mięsa z piersi indyka,
1 czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
100 g świeżego szpinaku,
1 czerwona papryka,
400 g pomidorów czereśniowych w soku pomidorowym w puszce,
100 g startego sera radamer,
50 g dera lazur,
100 g startego parmezanu,
1/3 łyżki ostrej papryki,
1/3 łyżki mieszanki przyprawowej granatowej,
1/3 łyżki mieszanki przyprawowej fioletowej,
oliwa z oliwek do smażenia,
1 łyżka masła do posmarowania formy,
listki świeżej bazylii do dekoracji,
sól, sól himalajska, świeży pieprzMakaron gotujemy al dente. Mięso kroimy w cienkie paski, doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Cebule pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek podsmażamy na oliwie aż się zeszklą. Dokładamy świeży szpinak a gdy zwiędnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec na patelnię wkładamy mięso i smażymy około 4 minuty. Wlewamy pomidory i zagotowujemy. Makaron odcedzamy, dokładamy do całości a także 2/3 z każdego rodzaju sera. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 160 stopniach około 20 minut. Dekorujemy listkami świeżej bazylii i oprószamy świeżym pieprzem.
400 g mięsa z piersi indyka,
1 czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
100 g świeżego szpinaku,
1 czerwona papryka,
400 g pomidorów czereśniowych w soku pomidorowym w puszce,
100 g startego sera radamer,
50 g dera lazur,
100 g startego parmezanu,
1/3 łyżki ostrej papryki,
1/3 łyżki mieszanki przyprawowej granatowej,
1/3 łyżki mieszanki przyprawowej fioletowej,
oliwa z oliwek do smażenia,
1 łyżka masła do posmarowania formy,
listki świeżej bazylii do dekoracji,
sól, sól himalajska, świeży pieprzMakaron gotujemy al dente. Mięso kroimy w cienkie paski, doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Cebule pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek podsmażamy na oliwie aż się zeszklą. Dokładamy świeży szpinak a gdy zwiędnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec na patelnię wkładamy mięso i smażymy około 4 minuty. Wlewamy pomidory i zagotowujemy. Makaron odcedzamy, dokładamy do całości a także 2/3 z każdego rodzaju sera. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 160 stopniach około 20 minut. Dekorujemy listkami świeżej bazylii i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze