Składniki (2 osoby): 280 świeżego łososia,
100 g mieszanki kaszy pęczak, bulgur, i soczewicy,
1 dojrzałe awokado,
1 gałązka szczypioru z dymką,
1 łyżka oleju kokosowego,
½ łyżeczki czarnego i ½ białego sezamu,
2 ćwiartki limonki,
sól morska, świeży pieprz
Marynata: ½ łyżki octu ryżowego,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
½ łyżeczki sosu rybnego,
½ łyżeczki sosu ostrygowego,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 cm startego imbiru
Wszystkie składniki marynaty łączymy. Od łososia odcinamy skórę, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce na godzinę. Mieszankę kasz gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego. Odcedzoną wykładamy na talerze, obok układamy łososia i posypujemy go uprażonym na suchej patelni sezamem. Oprószamy świeżym pieprzem, podajemy z plastrami awokado, szczypiorkiem i ćwiartkami limonki.
Najnowsze komentarze