KOTLECIKI Z INDYKA Z WARZYWAMI

Składniki (6 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka,
250 g świeżego szpinaku,
2 marchewki,
1 biała i 1 czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
olej do smażenia,
ostra papryka,
sól himalajska, świeży pieprz

Mięso doprawiamy i przekładamy do miski. Cebule pokrojone w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na oleju aż się zeszklą i dodajemy szpinak. Czekamy aż zwiędnie i przekładamy do miski. Marchewki obieramy i tniemy obieraczka do julienne w cienkie paski. Również podsmażamy aż zmiękną ale nie stracą chrupkości. Dokładamy do mięsa z bułką, jajkiem i ostra papryką. Dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu aż się zrumienią. Dodatkowo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut (termoobieg). Następnie przekładamy na papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *