Składniki (6 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka,
250 g świeżego szpinaku,
2 marchewki,
1 biała i 1 czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
olej do smażenia,
ostra papryka,
sól himalajska, świeży pieprz
250 g świeżego szpinaku,
2 marchewki,
1 biała i 1 czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
olej do smażenia,
ostra papryka,
sól himalajska, świeży pieprz
Mięso doprawiamy i przekładamy do miski. Cebule pokrojone w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na oleju aż się zeszklą i dodajemy szpinak. Czekamy aż zwiędnie i przekładamy do miski. Marchewki obieramy i tniemy obieraczka do julienne w cienkie paski. Również podsmażamy aż zmiękną ale nie stracą chrupkości. Dokładamy do mięsa z bułką, jajkiem i ostra papryką. Dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu aż się zrumienią. Dodatkowo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut (termoobieg). Następnie przekładamy na papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Najnowsze komentarze