SPAGHETTI Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki (4 osoby): 220 g makaronu spaghetti,
1 duża cukinia,
3 marchewki,
4 ząbki czosnku,
1 biała cebula,
200 ml śmietany 30%,
6 łyżek startego parmezanu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Cukinię tniemy obieraczką do julienne wraz ze skórą, tak samo jak i obrane marchewki. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebule i posiekany czosnek do momentu aż się zeszklą. Dokładamy warzywa i trzymamy aż zmiękną ale nie stracą chrupkości. Dodajemy śmietanę, doprawiamy i gdy się zredukuje dokładamy gorący makaron. Podsypujemy parmezanem i gorący wykładamy na talerze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *