KOTLETY JAJECZNE ZE SZPINAKIEM I KASZĄ JAGLANĄ

Składniki (6 sztuk): 100 g kaszy jaglanej,
200 g świeżego szpinaku,
40 g żółtego sera,
4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe,
1 cebula,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
masło klarowane do smażenia,
bułka tarta do obtoczenia,
sól morska, świeży pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy do momentu aż się zeszkli i dodajemy na patelnię szpinak. Gdy zwiędnie solimy i odstawiamy na bok. Jajka i ser żółty ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. W misce łączymy ze sobą kaszę, szpinak, ser, jajka oraz surowe jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym po 4-5 minut z każdej strony do momentu zrumienienia i wykładamy na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *