QUICHE Z KURKAMI I BOCZKIEM NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki (foremka o bokach 20 x 13 x 4 cm): 200 g kurek,
250 g pieczarek mini,
100 g wędzonego boczku w plastrach,
240 g ciasta francuskiego,
4 żółtka,
200 ml śmietany 30%,
40 g sera żółtego,
20 g parmezanu,
¾ czerwonej cebuli,
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
olej do smażenia,
mleko do posmarowania rantów,
sól morska, świeży pieprz

Formę wykładamy ciastem francuskim tak aby wystawało za brzegi, które za pomocą pędzelka smarujemy mlekiem. Na spód kładziemy kawałek folii aluminiowej i obciążamy ciasto (fasolą, grochem lub grubą kaszą). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na 15 minut aby się podpiekło. Następnie usuwamy folię i wypełnienie. Pieczarki kroimy na pół i smażymy na oleju aż puszczą wodę, następnie solimy i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Dokładamy na patelnię pokrojony w drobne kawałki boczek, oczyszczone kurki oraz zioła prowansalskie i smażymy aż tłuszcz z boczku się wytopi. Przekładamy do miski z pieczarkami w której znalazła się już posiekana natka pietruszki. Ser żółty i parmezan ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Żółtka mieszamy ze śmietaną. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy, doprawiamy solą morską, świeżym pieprzem i równomiernie wykładamy na ciasto. Całość wkładamy do piekarnika do 150 stopni na pół godziny. Czekamy aż przestygnie jakieś 10 minut przed pokrojeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *