Składniki (8 porcji): 200 g masła,
2 szklanki płatków owsianych,
230 g płynnego miodu,
240 g mąki tortowej,
2 szczypty soli,
1 garść orzechów laskowych,
1 garść orzechów włoskich,
1 garść orzechów nerkowca,
45 g płatków migdałowych,
8 gałek lodów bakaliowych,
100 g truskawek,
100 g czerwonej porzeczki,
100 g jasnych i ciemnych winogron,
8 szczytów mięty marokańskiej
Masło wyjmujemy z lodówki na 40 minut przed przygotowaniem ciasta. Za pomocą miksera łączymy masło z płatkami owsianymi, miodem, przesianą mąką, solą oraz drobno posiekanymi orzechami. Foremkę o wymiarach 18 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wypełniamy masa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni na 50 minut. Po wyjęciu czekamy 10 minut i kroimy. Podajemy gorące z gałką lodów i owocami.
Najnowsze komentarze