Składniki (2 osoby): 200 g makaronu ryżowego,
10 krewetek,
1 marchewka pocięta w julienne,
4 posiekane ząbki czosnku,
1 posiekana czerwona papryczka chili,
½ pęczka szczypiorku,
2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu,
1,5 łyżki startego imbiru,
2,5 łyżeczki oleju kokosowego,
sól morska, świeży pieprz
Sos: 1 łyżka oleju sezamowego,
2 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1 łyżka brązowego cukru
Składniki sosu łączymy w miseczce i odstawiamy na bok. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odlewamy i hartujemy zimną. Na rozgrzany olej wkładamy kolejno: imbir i czosnek (2 minuty smażenia), krewetki oprószone solą (po 2 minuty z każdej strony), papryczkę chilli i marchewkę (2 minuty – marchewka musi być sprężysta). Po tym czasie dokładamy makaron i gotowy sos. Dokładnie mieszamy i czekamy aż makaron się podgrzeje. Gorący wykładamy na talerze, posypujemy uprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Najnowsze komentarze