ORIENTALNA SAŁATKA Z PIERSIĄ KACZKI I DRESSINGIEM Z MASŁA ORZECHOWEGO

Składniki (2 osoby): 1 sałata masłowa,
200 g piersi kaczki,
1 marchewka,
10 pomidorków koktajlowych,
2 łyżki mieszanki pestek (słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego),
2 łyżki kiełków (soczewicy, fasoli mung, cieciorki),
sól morska, świeży pieprz

Dressing: 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
1 łyżka miodu,
5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
1 łyżka octu ryżowego,
7 łyżek wody mineralnej,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu blendujemy (niezbyt długo aby zachowały się kawałeczki orzechów) i wkładamy do lodówki. Skórę kaczki nacinamy w kratkę i nacieramy piersi z obu stron solą i pieprzem. Wkładamy na gorącą patelnię grillową skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu bez dodawania tłuszczu. Gdy skórka się wytopi (po około 5 minutach) obracamy mięso na drugą stronę. Następnie przykrywamy pokrywką na około 7 minut. Smażymy do momentu aż będzie delikatnie różowa w środku. Zdejmujemy z patelni i po 3 minutach kroimy na plastry. Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, mieszamy z dressingiem i wykładamy na talerze. Dokładamy przekrojone w pół pomidorki koktajlowe i posypujemy kiełkami. Na wierzch kładziemy pokrojone w paski kawałki kaczki, które również polewamy sosem. Pestki prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *