Składniki (2 osoby): ½ główki sałaty masłowej,
1 sałata rzymska mini,
2 garści rukoli,
1 gałązka selera naciowego,
200 g bobu,
½ pęczka szczypiorku,
garść kiełków (fasoli mung, cieciorki, soczewicy),
¼ pęczka świeżej bazylii tajskiej,
1 czerwona papryczka chilli,
1 duża makrela,
2 ćwiartki cytryny,
sól, świeży pieprz
Dressing: 1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki octu jabłkowego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki zimnej wody,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól morska, świeży pieprz
Mix sałat łączymy z wcześniej przygotowanym dressingiem. Bób gotujemy w mocno osolonej wodzie, obieramy i dokładamy do sałatki. Selera, papryczkę i szczypiorek drobno kroimy. Na wierzch kładziemy duże, oczyszczone z ości kawałki makreli. Dekorujemy kiełkami, bazylią tajską, podajemy z cytryną.
Najnowsze komentarze