BULION WARZYWNO-GRZYBOWY

Składniki (4 osoby): 3 marchewki,
2 pietruszki,
1 mały seler,
½ pora,
1 cebula,
10 kawałków suszonych podgrzybków,
3 gałązki natki pietruszki,
4 ziela angielskie,
2 listki laurowe,
6 ziarenek pieprzu,
1,5 łyżeczki soli morskiej,
2 litry wody,
natka pietruszki do posypania
 
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Wkładamy do garnka z porem i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Nieobraną cebulę kładziemy na palniku kuchenki i opalamy ją nad ogniem przez 2 minuty. Dodajemy ją do całości jak i również przyprawy i grzyby. Gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu pod przykrywką. 15 minut po zdjęciu z ognia odcedzamy. Posypujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *