LASAGNE BOLOGNESE ZE SZPINAKIEM

Składniki (9 osób): 500 g mięsa mielonego z indyka,
1 opakowanie płatów do lasagne (13 płatów),
200 g startego parmezanu,
300 g świeżego szpinaku,
2 duże białe cebule,
4 ząbki czosnku,
oliwa extra vergine do smażenia,
masło do wysmarowania blachy,
400 ml bulionu z kurczaka,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
świeża bazylia do dekoracjiSos pomidorowy: 500 g przecieru pomidorowego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżka suszonej bazylii,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 czubata łyżeczka cukru,
kilka kropel tabasco,
sól morska, świeży pieprzSos beszamelowy: 2 łyżki masła,
1,5 łyżki mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
sól morska,
gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki sosu pomidorowego mieszamy i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Jedną pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek podsmażamy na oliwie aż się zeszklą a następnie dodajemy szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż całkowicie zwiędnie. Odstawiamy na bok. Drugą cebulę również pokrojoną w kostkę podsmażamy i dodajemy na patelnię mięso mielone. Smażymy aż stanie się brązowe, następnie dodajemy sos pomidorowy i dokładnie mieszamy. Gdy się zagotuje wlewamy czerwone wino, bulion i trzymamy na ogniu jeszcze 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W małym rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Smażymy 3 minuty energicznie mieszając rózgą i dolewamy powoli mleko. Całość gotujemy jeszcze 5 minut aż powstanie gładki sos. Doprawiamy go solą i gałką muszkatołową. Foremkę o wymiarach 23×23 cm wykładamy folią aluminiową i smarujemy masłem. Układamy kolejno na spodzie płaty lasagne (mogą nachodzić na siebie), warstwę mięsnego sosu, warstwę sosu beszamelowego, starty parmezan. Powtarzamy czynność aż powstaną 2 jednakowe warstwy. Na górze układamy warstwę ze szpinaku i również posypujemy serem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 40 minut. Czekamy 5 minut po wyjęciu blachy z piekarnika przed pokrojeniem. Dekorujemy świeżą bazylią i doprawiamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *