KREM Z POMIDORÓW

Składniki (6 osób): 3 kg dojrzałych pomidorów,
4 duże cebule,
1 główka czosnku,
1 pęczek bazylii,
1 litr bulionu warzywnego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki suszonego oregano,
sól morska, świeży pieprz

W dużym garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony czosnek do momentu aż się zeszklą. Dodajemy sparzone, obrane oraz bez gniazd nasiennych pokrojone pomidory. Dusimy przez 10 minut a następnie zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy suszone oregano i gotujemy około 30 minut aż woda odparuje i zupa będzie bardziej gęsta. Pod koniec dodajemy świeżą bazylię (zostawiając część listków do dekoracji). Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *