Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
5 kropli zielonego TABASCO,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1/3 łyżki suszonej bazylii,
½ łyżeczki brązowego cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 150 g świeżego szpinaku,
60 g kurek,
10 czarnych oliwek,
¼ czerwonej cebuli,
80 g sera mozzarella,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy extra vergine,
świeża bazylia tajska do dekoracji
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojony czosnek, kurki oraz szpinak. Smażymy do momentu aż szpinak zwiędnie i solimy. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Na wierzchu układamy dodatki: szpinak, kurki, oliwki w całości oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość posypujemy serem mozzarella. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 12 minut. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią tajską.
Najnowsze komentarze