DOMOWA PIZZA HAWAJSKA

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):

Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Sos pomidorowy: 400 g pomidorów krojonych z puszki,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżka suszonej bazylii,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 łyżka sosu SRIRACHA,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: wędzony kurczak,
plastry świeżego ananasa,
80 g startego sera mozzarella

Oliwa czosnkowa: ½ papryczki chili czerwonej,
½ łyżeczki crushed red pepper,
20 ziaren pieprzu,
3 ząbki rozgniecionego czosnku,
2 gałązki rozmarynu,
150 ml oliwy extra vergine

Oliwę przygotowujemy 2 dni wcześniej. Do szklanego naczynia wkładamy wszystkie dodatki i zalewamy oliwą. Zamykamy korkiem. Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy serem mozzarella. Na wierzchu układamy plastry wędzonego kurczaka oraz plastry świeżego ananasa. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 12 minut. Podajemy z oliwą czosnkową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *