MAKARON Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ

Składniki (4 osoby): 200 g makaronu orecchiette rainbow pasta,
240 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
1 duża cukinia (600 g),
1 szalotka,
2 małe czerwone cebule,
5 ząbków czosnku,
1/3 żółtej i 1/3 czerwonej papryczki chili,
3 łyżki oliwy extra vergine,
250 ml śmietanki 30%,
świeża bazylia do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, pokrojone w kostkę cebule, posiekany czosnek i papryczki do momentu aż się zeszklą. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Trzymamy do momentu aż puści wodę, dokładamy tuńczyka i solimy. Po 3 minutach wlewamy na patelnię śmietanę. Czekamy aż śmietana się zredukuje i doprawiamy sos do smaku. Dokładamy odcedzony makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Gorący wykładamy na talerze, oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *