Składniki (2 osoby): 150 g makaronu Fusilloni,
100 g wędzonego boczku,
120 g sera gorgonzola piccante z dodatkiem orzechów włoskich i miodu,
45 startego parmezanu,
½ dużej szalotki,
3 ząbki czosnku,
200 ml śmietanki 30%,
2 żółtka,
1/3 pęczka natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz posiekana szalotkę i czosnek do momentu aż się zeszklą. Następnie wlewamy na patelnię śmietanę i pokruszony ser gorgonzola. Czekamy aż śmietana się zredukuje i doprawiamy świeżym pieprzem. Dokładamy odcedzony makaron, ½ ilości startego parmezanu i wszystko dokładnie mieszamy. Gorący wykładamy na talerze, posypujemy pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze