Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 250 g passaty pomidorowej,
50 g koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżeczka sosu SRIRACHA,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 7 plasterków szynki,
5 pieczarek,
½ dużej szalotki,
½ czerwonej cebuli,
80 g startego sera mozzarella,
kilka listków świeżej bazylii,
świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy serem mozzarella. Na wierzchu układamy plasterki szynki, plasterki pieczarek, pokrojoną w piórka szalotkę oraz cebulę. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 12 minut. Po wyjęciu oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy świeżą bazylią.
Najnowsze komentarze