TARTA Z DORSZEM I SZPARAGAMI

Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 200 g polędwicy z dorsza czarnego,
4 białe szparagi,
¼ pęczka koperku,
1 łyżeczka płatków nagietka,
sok z ½ cytryny,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka cukru,
1 szczypta przyprawy „Seafood”,
sól morska, świeży pieprz

Masa jajeczna: 5 jajek,
200 ml śmietanki 30%,
300 g sera mazdamer,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól morska, świeży pieprz

Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej,
150 g zimnego masła,
2 szczypty soli,
1 jajko

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagniatamy, owijamy folią aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie obsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy równomiernie ciasto na wielkość foremki wraz z bokami. Nakładamy ciasto na foremkę, dokładnie wypełniamy nim dno oraz boki. Odkrawamy nadmiar ciasta a widelcem nakłuwamy spód. Foremkę nakrywamy delikatnie kawałkiem folii aluminiowej i wysypujemy na nią obciążenie (fasolę lub kaszę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni (góra, dół) na 15 minut. Następnie zdejmujemy folię wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, aby ostygł (można go przygotować dzień wcześniej). Dorsza kroimy pod skosem, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końce i obieramy je od połowy długości. Wkładamy je na osolony wrzątek z dodatkiem cukru i gotujemy przez 15 minut. Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy do nich śmietankę, przyprawy oraz starty na drobnych oczkach tarki ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy równomiernie na kruche ciasto. Następnie na wierzchu układamy kawałki dorsza, szparagi i gałązki koperku. Obsypujemy płatkami nagietka oraz przyprawą „Seafood”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra, dół) na 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *