KASZOTTO Z KURCZAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM HALLOUMI

Składniki (4 osoby): 340 g kaszy pęczak,
2 piersi z kurczaka (500 g),
10 suszonych pomidorów,
2 białe cebule,
5 ząbków czosnku,
85 g sera halloumi,
300 ml pikantnego bulionu warzywnego,
50 g masła,
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
1 garść świeżego tymianku,
2 łyżki suszonej szalotki,
1 łyżeczka przyprawy „Herbes de Provence”,
1 łyżeczka przyprawy „Cracked Black Pepper Rub”,
½ łyżeczki curry powder

Kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy: „Cracked Black Pepper Rub”, „Herbes de Provence”, curry i dokładnie obtaczamy w nich mięso. W garnku na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy kurczaka z każdej strony po 2 minuty i odstawiamy na bok. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dokładamy wypłukaną i odcedzoną surową kaszę pęczak. Smażymy kolejne 3 minuty. Następnie porcjami wlewamy gorący bulion. Gotujemy bez pokrywki, mieszając co kilka minut. Gdy kasza wchłonie bulion czynność powtarzamy kolejne 2 razy. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy je przed wlaniem ostatniej porcji bulionu wraz z kurczakiem. Kasza ma być ugotowana al dente i trwa to około 30 minut. Pod koniec dodajemy ¾ startego sera halloumi oraz masło. Dokładamy świeży tymianek, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli jest to potrzebne. Gorące danie wykładamy na talerze i posypujemy pozostałą ilością sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *