Składniki (około 20 szt.): 450 g cukinii,
320 g patisona,
1 mała biała cebula,
2 ząbki czosnku,
15 g posiekanej natki pietruszki,
65 g startego parmezanu,
3 łyżki maki pszennej przesianej,
2 jajka,
3 łyżki mleka 3,2%,
olej do smażenia,
sól morska, świeży pieprz
Cukinię, patisona, cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach i usuwamy ewentualne pestki. Solimy i zostawiamy na 15 minut aż puszczą sok, który z nich odciskamy. Parmezan ścieramy w ten sam sposób, zostawiając część do posypania dania. Natkę pietruszki siekamy, część również odkładamy do dekoracji. W misce, za pomocą rózgi łączymy ze sobą starte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, większość parmezanu oraz natki, mąkę, roztrzepane jajka, mleko, sól i pierz. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Następnie przekładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu, natki pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze