Składniki (2 osoby): 2 bataty,
oliwa extra vergine,
sól morska, świeży pieprz
oliwa extra vergine,
sól morska, świeży pieprz
Mieszanka ziół: rozmaryn,
tymianek,
tymianek cytrynowy,
szczypiorek,
pietruszka
Pesto pietruszkowo-tymiankowe: 1,5 pęczka natki pietruszki,
1/3 pęczka tymianku,
1/3 pęczka tymianku cytrynowego,
1 garść orzechów nerkowca,
3 ząbki czosnku,
6 łyżek startego parmezanu,
sok z ½ limonki,
10 łyżek oliwy extra vergine
Składniki pesto miksujemy. Bataty kroimy w łódeczki o grubości około 1,5 cm, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i obsypujemy mieszanką ziół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra, dół) bez termoobiegu na 40 minut. Po upieczeniu obsypujemy szczypiorkiem i natka pietruszki.
Najnowsze komentarze