Składniki (około 10 osób): 600 g ryżu,
1200 g filetu z piersi kurczaka,
1,5 kg zielonej cukinii,
250 g patisona,
4 białe cebule (280 g),
7 ząbków czosnku,
1/3 czerwonej, 1/3 zielonej i 1/3 żółtej papryczki chili,
15 g świeżej kurkumy,
2 pęczki świeżej kolendry,
800 ml mleka kokosowego,
1 l bulionu z kurczaka,
1,5 łyżki oleju kokosowego,
50 g zielonej pasty curry,
1 łyżka kurkumy w proszku,
1 łyżka imbiru w proszku,
sól morska, świeży pieprz
Cebulę drobno kroimy, papryczki chili i czosnek siekamy, cukinie i patisona kroimy w 1-centymetrową kostkę. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy, kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Gdy się zeszklą dodajemy pastę curry, startą kurkumę i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dolewamy gorący bulion, mleko kokosowe, imbir, kurkumę w proszku i zagotowujemy. Dodajemy kurczaka i gotujemy około 5-7 minut a w następnej kolejności cukinię i patisona. Całość gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem oraz posypujemy świeżą kolendrą.
Najnowsze komentarze