MAKARON Z OWOCAMI MORZA I DYNIĄ

Składniki (2 osoby): 200 g makaronu fusilli tricolore,
200 g mieszanki owoców morza (kałamarnice Humboldta, omułki śródziemnomorskie, krewetki indo-pacyficzne przybrzeżne, plaskołaz),
250 g dyni,
1 czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
100 ml śmietanki kremówki 30%,
2 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki oleju,
1/3 łyżeczki płatów chili,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mieszankę owoców morza rozmrażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek do momentu aż się zeszklą. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki dynię i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dokładamy owoce morza i po kolejnych 2 minutach dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i czekamy aż się zredukuje wciąż mieszając. Na koniec dodajemy gorący, odcedzony makaron, posiekaną natkę pietruszki i połowę parmezanu. Jeszcze raz mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy resztą startego parmezanu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *