POLĘDWICZKA WIEPRZOWA OWINIĘTA SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ NA PUREE Z KALAFIORA, Z BOCZNIAKAMI I KARMELIZOWANĄ SZALOTKĄ

Składniki (4 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa (650 g),
80 g szynki szwarcwaldzkiej,
listki rukoli oraz szczawiu do dekoracji
2 łyżki suszonego tymianku,
sól morska,
1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach

Puree z kalafiora: 1 kalafior (1300 g),
200 g masła,
300 ml mleka 3,2%,
100 ml śmietanki 30%,
sól morska, świeży pieprz

Boczniaki: 250 g boczniaków,
50 g masła,
sól morska

Karmelizowane szalotki: 2 szalotki,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
1 szczypta tymianku,
sól morska, świeży pieprz

Polędwiczkę oczyszczamy, osuszamy, doprawiamy solą, rozbitym w moździerzu pieprzem i tymiankiem. Owijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej. Odstawiamy na bok. Kalafiora rozdzielamy na różyczki i dusimy na maśle. Gdy zmięknie, dodajemy mleko, śmietankę i dusimy do momentu aż prawie całkowicie się rozpadnie a płyn zredukuje. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Po przestudzeniu blendujemy na gładką masę. Boczniaki podsmażamy na maśle, gdy puszczą wodę solimy. Szalotki przekrajamy wzdłuż i obieramy. Wkładamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do momentu, w którym się zrumienią. Następnie dodajemy miód, ocet balsamiczny, tymianek i przesmażamy jeszcze chwilę, solimy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół, termo bieg) na około 20 minut. Odstawiamy na 7 minut, aby odpoczęło i kroimy w medaliony. Układamy na puree ze wszystkimi dodatkami, dekorujemy listkami, oprószamy świeżym pieprzem i skrapiamy oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *