KANAPKA Z KREWETKAMI, SZPARAGAMI I SOSEM OGÓRKOWYM

Składniki (1-2 osoby): 1 bułka „muszelka” z makiem,
200 g krewetek białych gotowanych,
2 zielone szparagi.
1 garść rukoli,
3-4 łyżki gotowego sosu ogórkowego (zdjęcie obok),
1 łyżka majonezu,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 łyżka soku z cytryny + plasterek do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Bułkę podpiekamy w piekarniku. Krewetki oczyszczamy, obcinamy ogonki, zostawiając jeden do dekoracji). Przekładamy do miski i łączymy z oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, przekrawamy wzdłuż. Spód rozkrojonej bułki smarujemy majonezem i układamy na nim rukolę i szparagi. Następnie układamy krewetki i dość obficie polewamy sosem ogórkowym. Dodajemy plasterek cytryny i zamykamy kanapkę w całość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *