SZPARAGI Z WĘDZONYM BOCZKIEM I JAJKIEM SADZONYM

Składniki (1 osoba): 3 zielone szparagi,
3 plastry wędzonego boczku,
1 jajko,
1 koktajlowy pomidor malinowy,
2 koktajlowe pomidorki truskawkowe,
1 łodyga szczypioru,
1 łyżka startego parmezanu,
1 łyżeczka oliwy z oliwek + do skropienia,
sól morska, świeży pieprz

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, myjemy i owijamy plastrami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i oprószamy świeżym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 15 minut. W połowie pieczenia główki szparagów przykrywamy folią aluminiową, aby się nie przypaliły. W tym czasie na osobnej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące szparagi i jajko wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *