Składniki: 2 kg wołowiny zrazowej dolnej,
6 łyżek oliwy,
2 białe cebule,
1 główka czosnku,
2 czerwone papryczki chili i 2 zielone,
½ pęczka rozmarynu,
½ pęczka tymianku,
sól morska, chili wędzone chipotle mieszanka przypraw
Mięso w temperaturze pokojowej oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy solą i mieszanką przypraw. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony aż się zrumieni i zamknie. W garnku żeliwnym na spodzie układamy krążki cebuli, przekrojone papryczki chili, gałązki rozmarynu i tymianku, przepołowioną główkę czosnku. Na wierzchu układamy podsmażone mięso. Nakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C (góra, dół, termoobieg) na 6 godzin. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Podajemy w cienkich plastrach z dodatkiem powstałego w trakcie pieczenia sosu oraz pozostałymi dodatkami.
Najnowsze komentarze