LECZO Z KIEŁBASĄ I MIELONYM MIĘSEM

Składniki (około 8 osób): 1 cukinia żółta (460 g),
1 cukinia jasnozielona (590 g),
1 cukinia zielona (420 g),
1 czerwona papryka (345 g),
800 g pomidorów krojonych z puszki,
2 białe cebule,
7 ząbków czosnku,
400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
200 g ulubionej kiełbasy,
3 łyżki oleju,
200 g koncentratu pomidorowego,
1,5 łyżki ziół prowansalskich,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżeczka płatków chili,
listki świeżej bazylii do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

W wysokim garnku na oleju, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy mielone mięso i pokrojoną w półtalarki kiełbasę. W momencie, gdy mięso stanie się brązowe, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i półplasterki cukinii. Dusimy pod przykryciem około 30 minut aż warzywa puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut co chwilę mieszając, aż część płynu odparuje. Wykładamy na talerze, dekorujemy świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *