MULE W BIAŁYM WINIE I BULIONIE

Składniki (1-2 osoby): 1 kg małży,
2 białe cebule,
1 czerwona cebula,
5 ząbków czosnku,
½ czerwonej i ½ zielonej papryczki chili,
½ pęczka natki pietruszki,
2 łyżki świeżego tymianku cytrynowego,
2 limonki,
2 łyżki masła,
160 ml białego wytrawnego wina,
1 szklanka pikantnego bulionu warzywnego,
1 bułka czosnkowa,
1 płaska łyżeczka płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

W dużym garnku na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, posiekane papryczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek do momentu aż się zeszklą. Następnie wlewamy wino i gdy odparuje dokładamy wyciśnięte limonki, połowę natki pietruszki, połowę tymianku, płatki chili i bulion. Zagotowujemy, doprawiamy sola, pieprzem i do garnka wkładamy oczyszczone mule. Gotujemy pod pokrywką około 5 minut lub do momentu aż wszystkie się otworzą, co chwilę potrząsając garnkiem. Wykładamy na talerze, posypujemy resztą natki pietruszki, tymianku i podajemy z ćwiartkami limonki i gorącym pieczywem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *