Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 275 g gotowego ciasta francuskiego,
3 marchewki,
1 bakłażan,
2 małe cukinie,
375 g serka koziego do smarowania,
25 g żółtego sera mozzarella,
2 łyżki startego parmezanu,
1 jajko,
1 łyżka miodu,
5 łyżek oliwy,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 łyżka suszonego tymianku,
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej,
sól morska, świeży pieprz
Foremkę wykładamy ciastem francuskim, zarówno spód jak i boki. Nadmiar ciasta odcinamy. Ciasto wykładamy folia aluminiową, obciążamy fasolą bądź grochem tak aby w trakcie podpiekania za bardzo nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i folię i odstawiamy do ostygnięcia (folia już nie powinna się przyklejać do ciasta). Marchewkę obieramy i tniemy obieraczka na cienkie plasterki. Cukinii i bakłażana nie obieramy. Również tniemy w plasterki, ale w ten sposób, aby każdy plasterek miał kawałek kolorowej skórki. Bakłażana solimy i odstawiamy na 30 minut na bok, aby puścił wodę. Marchewkę i cukinię również solimy i wszystkie warzywa smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. W misce przygotowujemy farsz. Za pomocą rózgi łączymy ze sobą serek kozi, jajko, parmezan, startą mozzarellę, skórkę z cytryny, miód i przyprawy. Masą serową równomiernie wypełniamy podpieczony spód ciasta. Następnie zaczynając od środka zwijamy podpieczone warzywa wciskając je w masę serową (ze względów wizualnych bakłażana i cukinię układamy skórką do góry). Gdy tarta będzie warzywami wypełniona po brzegi, cały wierzch smarujemy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 1 godzinę i 20 minut. Podajemy jako danie główne bądź dodatek do mięsa.
Najnowsze komentarze