SZPARAGI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ ZAPIEKANE W CIEŚCIE FILO

Składniki (5 sztuk): 10 zielonych szparagów,
5 plastrów szynki parmeńskiej,
1 garść startego parmezanu,
5 arkuszy mrożonego ciasta filo o wymiarach 35 x 25 cm,
50 g masła,
świeży pieprz

Ciasto filo rozmrażamy i tniemy w prostokąty. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce i owijamy je parami szynką parmeńską. Masło rozpuszczamy w rondelku i smarujemy nim każdy płat ciasta. Następnie posypujemy parmezanem, świeżym pieprzem i zawijamy wokół szynki. Wierzch również smarujemy masłem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Podajemy gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *