OMLET ZIEMNIACZANY Z POREM ORAZ PODGRZYBKIEM ZE ŚLIWKĄ

Składniki (1-2 osoby): 290 g gotowego dania „Podgrzybek ze śliwką”,
listki szczawiu do dekoracji,
posiekana natka pietruszki

Masa: 300 g młodych ziemniaków,
60 g białej części pora,
3 ząbki czosnku,
2 jajka,
1 łyżka mleka 3,2%,
olej do smażenia,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
sól morska, świeży pieprz

Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, po 10 minutach odciskamy z nadmiaru soku. Pora kroimy w piórka, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Do masy dodajemy rozbełtane jajka z solą, pieprzem i papryką oraz mleko i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju na dużej patelni smażymy omlet z dwóch stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął tłuszczu. Na połowę omletu wykładamy grzyby ze słoika i składamy na pół. Posypujemy natką pietruszki, dekorujemy listkami szczawiu i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *