Składniki (12 sztuk): bułka tarta do obtoczenia,
olej rzepakowy do smażenia,
natka pietruszki do dekoracji
Masa jajeczna: 10 ugotowanych na twardo jajek klasy M + 3 jajka surowe,
300 g serka koziego do smarowania,
180 g wegańskiej pasty musztardowej z agawą,
6 łyżek bułki tartej,
½ pęczka natki pietruszki,
1 pęczek koperku,
1 pęczek szczypiorku,
1 łyżka suszonej cebuli,
sól morska, świeży pieprz
Jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Zioła siekamy i wraz z pozostałymi składnikami dokładnie mieszamy. Formujemy 7-centymetrowe kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z 2 stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące, udekorowane natką pietruszki.
Najnowsze komentarze