DOMOWA PIZZA Z SZYNKĄ, KARCZOCHAMI I KURKAMI

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):

Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Sos pomidorowy: 200 g pomidorów krojonych z puszki,
1 łyżeczka oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
2 plasterki papryczki jalapeno,
1 łyżeczka suszonego oregano,
½ łyżeczki suszonej bazylii,
½ łyżeczki cukru trzcinowego,
sól morska,
świeży pieprz kolorowy z kolendrą, papryką i chili

Dodatki: 80 g startego sera mozzarella,
5 plastrów szynki wieprzowej,
10 sztuk dużych kurek + 1 łyżeczka masła,
15 sztuk marynowanych karczochów,
listki świeżej bazylii,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie oczyszczone kurki podsmażamy przez 2 minuty na maśle i solimy. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy serem mozzarella. Na wierzchu układamy plastry szynki, podsmażone kurki i marynowane karczochy. Posypujemy suszoną bazylią. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 12 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami bazylii i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *