ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I PUREE Z DYNI HOKKAIDO

Składniki (4-6 osób): 200 g makaronu fusilloni,
1 pierś z kurczaka,
300 g świeżego szpinaku,
2 łodygi selera naciowego,
2 białe cebule,
5 ząbków czosnku,
5 łyżek oleju,
140 g sera owczego z dodatkiem trufli,
1 łyżka przyprawy „Tuscan”,
sól morska, świeży pieprz

Puree z dyni: 1 dynia hokkaido (1400 g),
1 główka czosnku,
5 łyżek oliwy extra vergine,
1 łyżeczka płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Następnie czosnek obieramy i za pomocą blendera miksujemy z dynią na gładką masę. Przekładamy do dużej miski. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony dodajemy do puree z dyni. Pierś z kurczaka przekrawamy w pół, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą „Tuscan”. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor i kroimy w paski. Na tej samej patelni smażymy świeży szpinak, gdy zwiędnie solimy. Smażymy również pokrojone w kostkę cebule, posiekany czosnek i pokrojonego w paski selera naciowego. Podsmażone składniki mieszamy z makaronem, dynią i 3/4 ilości startego sera. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy resztą sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *