CHEESEBURGER DUKANA

Składniki: 3 wołowe kotlety do burgerów (każdy po 200 g),
3 plastry odtłuszczonego sera radamer
3 plastry odtłuszczonego sera mimolette,
½ sałaty karbowanej,
1 karbowany pomidor,
½ zielonego ogórka,
1 czerwona cebula,
5 łyżek oliwy z dodatkiem chili

Masa na bułki: 125 g chudego twarogu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
26 łyżek otrąb owsianych,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli,
masło do posmarowania formy,
otręby do oprószenia formy

Sos: 2 łyżki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki sosu Sriracha,
2,5 łyżki musztardy francuskiej

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą za pomocą rózgi i chłodzimy. Za pomocą miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki masy na bułki. Przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych otrębami 3 foremek o średnicy 12 centymetrów. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut. Piekarnik wyłączamy, zostawiając w nim bułki jeszcze przez kwadrans. Po wyjęciu rozkrawamy w pół. Na mocno rozgrzanej oliwie smażymy mięso wołowe do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Pod koniec smażenia kładziemy na mięsie plaster sera aby delikatnie się roztopił. Sosem do burgerów smarujemy ciepłe bułki. Układamy na nich sałatę, ser, mięso i plastry warzyw. Zamykamy burgera 2 połówką bułki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *