ŻÓŁTE CURRY Z KURCZAKIEM I MAKARONEM SOJOWYM

Składniki (4 osoby): 400 g mięsa mielonego z kurczaka,
150 g makaronu sojowego,
1 zielona, 1 czerwona i 1 żółta papryka,
1/2 pęczka szczypiorku,
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
6 cm startego imbiru,
400 ml mleka kokosowego,
50 g pasty żółte curry,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki sosu rybnego,
sok z 1 limonki + 4 ćwiartki do podania,
1 łyżka brązowego cukru,
sól morska

W garnku podgrzewamy ze sobą mleko kokosowe i pastę curry. Dodajemy mięso mielone, pokrojone w paski papryki, czosnek, imbir. Doprawiamy sosem sojowym i rybnym, cukrem, sokiem z limonki. Całość gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Curry podajemy gorące z makaronem, ćwiartkami limonki. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *