Składniki (2 osoby): 200 g makaronu linguine z sepią,
160 g mięsa małży,
100 g paluszków surimi,
12 plastrów szynki Prosciutto Crudo (110 g),
1 czerwona cebula,
1 szalotka,
4 ząbki czosnku,
½ zielonej papryczki chili,
20 g sera Old Amsterdam,
80 ml białego wytrawnego wina,
1 łyżka oleju,
1 łyżka masła,
sól morska, świeży pieprz
Rozmrożone mięso małży wkładamy do miski wraz z pokrojonymi w kostkę paluszkami surimi. Doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną papryczką. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Na tłuszczu smażymy posiekaną cebulę i szalotkę. Gdy się zeszklą, dodajemy małże i surimi. Smażymy około 3 minut i dolewamy wino. Czekamy aż odparuje i dodajemy gorący, odcedzony makaron. Wszystko dokładnie razem mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy ze zwiniętymi w różyczki plastrami szynki parmeńskiej i obsypujemy startym serem. Oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze