Składniki (2 osoby): 1 kg skrzydełek z kurczaka (12 sztuk),
1 pęczek świeżej kolendry,
sól morska, świeży pieprz
Sos satay: 250 g masła orzechowego z kawałkami orzechów,
3 łyżki oleju sezamowego,
3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
3 łyżki octu ryżowego,
1 szklanka wody mineralnej,
1 łyżka sosu SRIRACHA,
1/3 główki czosnku przeciśniętego przez praskę,
2 łyżki brązowego cukru cynamonowego
Sos mango z chili: 1 puszka puree z mango (425 g),
50 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka płatków chili
Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i podpiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (góra, dół, termoobieg). W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki sosu satay i polewamy nim podpieczone skrzydełka. Pieczemy kolejną godzinę a po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni C i zostawiamy na kolejne 25 minut. W międzyczasie za pomocą blendera łączymy wszystkie składniki sosu i wkładamy do lodówki. Gorące i chrupiące skrzydełka posypujemy porwaną kolendrą i podajemy ze schłodzonym sosem.
Najnowsze komentarze