SZAKSZUKA Z KASZANKĄ

Składniki (1 osoba, naczynie o średnicy 10 cm, wys. 10 cm): 2 jajka,
4 plastry kaszanki z dodatkiem wątróbki,
250 g pomidorów z puszki,
1 mała biała cebula,
2 gałązki szczypiorku,
1 łyżka oliwy,
1 szczyt bazylii do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

W naczyniu żaroodpornym na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy połowę kaszanki. Dodajemy pomidory z puszki, na wierzchu układamy pozostałe plastry kaszanki i wbijamy jajka. Doprawiamy wszystkie warstwy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 20-25 minut. Podajemy gorącą, posypaną posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *