DOMOWA PIZZA Z PIERSIĄ KACZKI, SUSZONYMI POMIDORAMI, KUKURYDZĄ I JALAPENO

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):

Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
160 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
1/2 łyżki sosu sriracha,
1/2 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki cukru,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 1 pierś z kaczki ze skórą (260 g),
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
sól morska, świeży pieprz

150 g startego sera podlaskiego,
90 g gorgonzoli mild,
7 suszonych pomidorów,
3 mini kolby kukurydzy,
10 plasterków papryczek jalapeno,
1 biała cebula,
listki świeżej bazylii,
listki świeżego tymianku cytrynowego,
listki szczawiu

Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Oczyszczoną i osuszoną pierś kaczki nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni 8 minut od strony skóry i 6 minut z drugiej. Usmażoną, przekładamy na deskę pod przykryciem na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Kroimy w plasterki. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy startym serem podlaskim. Na wierzchu układamy suszone pomidory, kawałki kukurydzy, sera pleśniowego i jalapeno. Cebulę kroimy w piórka i również układamy na blacie. Pizzę wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami bazylii, tymianku i szczawiu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *