CHLEB Z BOBEM, GORGONZOLĄ I KOPERKIEM

Składniki (foremka o wymiarach 18 x 28 cm): 500 g bobu,
180 g gorgonzoli mild,
3 białe cebule,
5 ząbków czosnku,
5 łyżek oliwy do smażenia + 3 do polania wierzchu,
1 pęczek koperku,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
sól morska, świeży pieprz

Masa: 400 g mąki pszennej,
3 łyżeczki suszonych drożdży,
250 ml letniej wody,
1 łyżka oliwy,
1,5 łyżeczki soli morskiej

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, oliwę i sól. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 1 godzinę. W tym czasie gotujemy bób w osolonej wodzie i obieramy. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebule. Dodajemy je do bobu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serem gorgonzola i posiekanym koperkiem. Doprawiamy tymiankiem i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej ciasto. Na wierzchu układamy dodatki. Polewamy oliwą i palcami robimy wgłębienia, tak aby część dodatków dostała się do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C (góra, dół) przez około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *