Składniki (8 szt.): 1 lawasz o wymiarach 80 x 40 cm,
2 piersi z kurczaka (każda po 290 g),
1 dynia hokkaido (800 g),
1 sałata rzymska,
1 zielony gruntowy ogórek,
1 mała biała cebula,
1 główka czosnku,
100 g startego sera mozzarella,
8 łyżek oliwy extra vergine z dodatkiem chili,
2 łyżeczki mieszanki przypraw,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Ostry sos cezar: 160 ml majonezu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżka sosu Sriracha,
1 łyżeczka sosu Worcestershire,
2 ząbki czosnku,
sok z ½ cytryny
Sos jogurtowy: 170 g jogurtu greckiego,
130 g sera feta,
świeży pieprz
Mieszanka przypraw: 5 g czarnuszki,
1 łyżka granulowanej cebuli,
1 łyżka granulowanego czosnku,
1 łyżka wędzonej papryki,
1 łyżka curry,
1 łyżka erytrytolu,
1 łyżka soli morskiej
W moździerzu rozdrabniamy czarnuszkę i mieszamy ją z pozostałymi składnikami mieszanki przypraw. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paski. Obtaczamy w soli, pieprzu, 2 łyżeczkach mieszanki przypraw i 3 łyżkach pikantnej oliwy. Wszystkie składniki sosu cezar łączymy ze sobą za pomocą blendera. Za pomocą rózgi łączymy jogurt grecki i ser feta. Doprawiamy pieprzem. Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy 4 łyżkami oliwy, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. W międzyczasie obieramy ogórka, kroimy wzdłuż i w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, sałatę siekamy. Lawasz dzielimy na 8 równych kwadratów. Kurczaka smażymy na rozgrzanej i suchej patelni. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, czosnek obieramy z łupin. Wszystkie przygotowane składniki układamy na rogu każdego kawałka podpłomyka (jak na zdjęciu). Puste końce posypujemy serem, zawijamy i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją pędzelkiem. Wyjmujemy wykałaczki. Podsmażamy lawasz z 2 stron aż stanie się chrupiący a ser się rozpuści. Podajemy ze schłodzonymi sosami.
Najnowsze komentarze