MINI TORTILLE Z MIĘSEM MIELONYM Z KURCZAKA I SOSEM POMIDOROWYM

Składniki (6 sztuk): 6 mini tortilli,
400 g mięsa mielonego z indyka,
400 g pomidorów krojonych z puszki,
1 czerwona i 1 biała cebula,
8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
160 g sera wine derby z nutą wina porto,
6 łyżek oleju,
1 łyżka suszonego oregano,
sól morska, świeży pieprz

Ostry sos cezar: 160 ml majonezu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżka sosu Sriracha,
1 łyżeczka sosu Worcestershire,
2 ząbki czosnku,
sok z ½ cytryny

Wszystkie składniki sosu cezar łączymy ze sobą za pomocą blendera. Na patelni na 4 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę cebule. Dodajemy mięso mielone, a gdy zbrązowieje doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy czosnek i smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy oregano. Dusimy na małym ogniu aż sos się zredukuje. Tortille posypujemy startym serem, polewamy sosem cezar i układamy na nich mięso z pomidorami. Zawijamy i obsmażamy na 2 łyżkach oleju z dwóch stron, aż tortille będą chrupiące i ser się rozpuści.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *