Składniki (tortownica o średnicy 17 cm):
Spód: 70 g herbatników Petit Beurre,
70 g ciastek owsianych z sezamem,
80 g masła
Masa: 500 g sera ricotta,
230 g cukru,
2 opakowania budyniu waniliowego (70 g),
1 laska wanilii,
2 białka
Dekoracja: 2 słoiczki pasty pistacjowej (400 g),
2 garście orzechów pistacjowych,
6 plasterków kiwi,
1 plasterek kiwi passion,
gruboziarnista sól morska,
8 szczytów mięty marokańskiej
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy równo dno tortownicy i ugniatamy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do miski i odstawiamy na bok. Ser ricotta miksujemy z cukrem, proszkiem budyniowym i nasionami z laski wanilii. Gdy masa będzie jednolita, delikatnie mieszamy z ubitym białkiem. Przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wierzch oraz boki smarujemy pastą pistacjową. Dekorujemy plasterkami kiwi. Obrzeża obsypujemy pokruszonymi w moździerzu orzechami pistacjowymi (gdyby pod ciężarem orzechów pasta spływała, należy sernik szybko schować do lodówki). Oprószamy gruboziarnistą solą morską i dekorujemy listkami mięty. Sernik smakuje zarówno w temperaturze pokojowej jak i schłodzony.

Najnowsze komentarze