Składniki (2 osoby): 7 jajek klasy M,
5 plastrów wędzonego boczku,
100 g bobu,
200 g kurek,
1 łodyga selera naciowego,
½ czerwonej cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek koperku,
40 g sera gorgonzola,
1 łyżka masła,
sól morska, świeży pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i obieramy. Kurki oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze części. Na patelni z metalową rączką roztapiamy masło. Smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, paski selera naciowego, bób, kurki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 5 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na boku patelni smażymy plastry boczku, z dwóch stron, do momentu aż tłuszcz się wytopi. Wszystkie składniki układamy równomiernie na patelni, tworzymy wgłębienia w które wbijamy jajka. Pomiędzy wkładamy pokruszony ser gorgonzola, oprószamy solą, pieprzem i częścią posiekanego koperku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Po wyjęciu dokładamy resztę koperku.

Najnowsze komentarze