Składniki (1-2 osoby): 1 kg świeżych muli,
1 biała cebula,
4 ząbki czosnku,
1 łodyga selera naciowego,
½ czerwonej papryki,
400 g pomidorów krojonych w puszce,
350 g passaty pomidorowej,
½ pęczka natki pietruszki,
3 łyżki oliwy z dodatkiem chili,
2 ćwiartki cytryny + sok z ½,
300 ml wytrawnego białego wina,
1 łyżka chili w płatkach,
sól himalajska, świeży pieprzCebulę kroimy w piórka. Czosnek, selera naciowego oraz paprykę w paski i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszklą dokładamy pomidory z puszki i passatę pomidorową, sok z cytryny, wino, oraz przyprawy. Do gotowego sosu wkładamy oczyszczone mule i trzymamy pod pokrywką do momentu aż się otworzą co jakiś czas wstrząsając garnkiem. Wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki, podajemy z ćwiartką cytryny.
1 biała cebula,
4 ząbki czosnku,
1 łodyga selera naciowego,
½ czerwonej papryki,
400 g pomidorów krojonych w puszce,
350 g passaty pomidorowej,
½ pęczka natki pietruszki,
3 łyżki oliwy z dodatkiem chili,
2 ćwiartki cytryny + sok z ½,
300 ml wytrawnego białego wina,
1 łyżka chili w płatkach,
sól himalajska, świeży pieprzCebulę kroimy w piórka. Czosnek, selera naciowego oraz paprykę w paski i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszklą dokładamy pomidory z puszki i passatę pomidorową, sok z cytryny, wino, oraz przyprawy. Do gotowego sosu wkładamy oczyszczone mule i trzymamy pod pokrywką do momentu aż się otworzą co jakiś czas wstrząsając garnkiem. Wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki, podajemy z ćwiartką cytryny.
Najnowsze komentarze