FARFALLE A’LA PUTTANESCA NA OSTRO

Składniki (3 osoby): 100 g kolorowego makaronu mini farfalle,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach,
3 fileciki anchois,
12 czarnych oliwek,
1 łyżka kaparów,
1 szalotka,
3 ząbki czosnku,
1 puszka pokrojonych pomidorów z dodatkiem cebuli i czosnku,
1 łyżka SRIRACHA HOT CHILLI SAUCE,
5 kropel JALAPENO TABASCO
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
100 g startego parmezanu,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
sól himalajska, świeży pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szalotkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Podsmażamy na oliwie do momentu aż się zeszklą. Dokładamy pokrojone kapary i całe oliwki. Odsączamy tuńczyka z zalewy i dokładamy na patelnie. Gdy się zrumieni doprawiamy solą pieprzem dodajemy tymianek, pomidory z puszki, sos SRIRACHA i TABASCO. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Dokładamy gorący makaron, ¾ startego parmezanu i mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *